Ve středu 29. ledna 2020 jsme se rozpovídali pro Hospodářské noviny o novince, kterou chystáme. V souvislosti s novelou zákona o obchodních korporacích připravujeme manuál pro šéfy firem, který jim pomůže se v této problematice zorientovat.

„Firmy čelí stále většímu náporu nových zákonů a nařízení. Ty, jež podnikají s cennými papíry, musí například nově detailně informovat akcionáře o odměnách, které vyplácejí členům svých představenstev, dozorčích a správních rad. Změny prakticky do každého byznysu pak přináší nově schválená novela zákona o obchodních korporacích. Příručka má být kromě velkých burzovních společností a těch státem řízených určená i středním a rodinným podnikům,“ Hospodářské noviny, 29. 1. 2020, článek Vzniká manuál pro šéfy, jak složit dozorčí radu či předejít střetu zájmů.

 

Jak se s těmito novinkami vyrovnat a jak správně nastavit pravidla pro řízení firem?
Tímto tématem se bude zabývat nová příručka z dílny Czech Institute of Directors, kterou představíme do letošního podzimu. Příručka poradí třeba s tím, jak vybrat nezávislé členy do dozorčích rad či představenstev, nebo doporučí, aby tyto orgány nebyly „jednobarevné“ – tedy složené z členů se stejným vzděláním a zaměřením, ve stejném věku a stejného pohlaví.

 

„Zákonů a regulací je příliš a firmy mají problém se v nich vyznat. Proto se ostatně obracejí na náš Institut. Žádají nás o radu nebo prosí, abychom jim pomohli dát dohromady skupinu firem se stejnými problémy a pomohli jim diskutovat nad jejich řešením,“ uvádí výkonná ředitelka Institutu Monika Zahálková.

–> Přečtete si více o připravované novince v článku z Hospodářských novin <–

 

 

 

 

 

 

 

Kodex správy a řízení společností ČR
Vytvoření příručky předcházelo sepsání Kodexu správy a řízení společností ČR 2018. Institut jej připravil ve spolupráci s poradenskou společností Deloitte, Českým institutem interních auditorů a Českou národní bankou. Stáhnout si ho můžete zde.